Рускиот Superjet 100 во комерцијални проблеми

Еденствениот руски патнички авион во пост СССР периодот Sukhoi SuperJet 100 не успева да најде купувачи. Освен домашниот Aeroflot, годинава ниедна друга авиокомпанија во моментов не е заинтересирана за користење на овој тип патнички воздухоплов. Индикативно е дека и другите руски авиокомпании како S7, UTair и Ural Airlines не се заинтересирани за SuperJet. Инаку SuperJet лета од 2011 година, и досега се во употреба 142 вакви летала.